De eerste vrijdag van oktober is het Nationale Ouderendag. Op deze dag vervullen honderden vrijwilligers de wensen van ouderen. Ook dit jaar heb ik weer mogen ervaren hoe bijzonder het is om iets te mogen bijdragen aan betekenisvolle verhalen en herinneringen van mensen.
Bijvoorbeeld een visje eten bij Simonis in Scheveningen omdat iemand daar altijd gewoond heeft en veel kwam. Of ‘ik zou graag een keer naar de politie te paard willen omdat dat mensen zijn die belangrijk werk doen en ik paarden mooie beesten vind’. Twee heren die graag naar het oorlogsmuseum in Overloon willen. Een vrijwilliger van zelf 85 jaar vervult de wens en is van tevoren kennis komen maken met de heren. Een mevrouw die graag haar voortuintje wilde opknappen. Hornbach vervult de wens. Een mevrouw die graag op de hond van een vriendin wilde oppassen. Ze had het een paar keer gevraagd had maar het kwam er niet van. Binnenkort past ze op de hond.
“Ik wil graag de Nachtwacht bezoeken omdat ik die nog nooit gezien heb. De wens zal wel niet kunnen doorgaan omdat het te duur is”. De wens gaat vervuld worden. Ik bezoek een meneer omdat hij een verkeerd nummer had opgeschreven. Hij vertelt honderduit dat hij vaak naar het vissen gaat kijken maar graag een stoeltje heeft om op te zitten. De mevrouw die sinds vorig jaar een Tom Tom in de verpakking heeft liggen. Met als wens: ‘uitleg over de Tom Tom en daarna een bestemming intoetsen en er samen heen rijden’. Een mevrouw die graag een keer in een motor met zijspan rijdt. Of de blinde meneer die naar het museum van Speeldoos tot Pierement wil. Of twee oude dames die graag een rondje winkelen bij Ikea willen. Zomaar een greep uit mooie wensen en verhalen.
Maar oud worden is toch achteruitgang en een schrijnend verhaal? Ja die verhalen zijn er ook. Zoals de …zakken die vorige week ingebroken hebben bij m’n oude overbuurvrouw. In een jaar tijd zie ik haar de piramide van Maslov-trap afdonderen. Het veilige gevoel thuis is weg en ze komt minder onder de mensen. De meneer van 89 die maar blijft zeggen hoe blij hij is dat we even bellen, omdat hij geen aansluiting heeft in de buurt en het even niet meer ziet zitten. Allemaal mensen die zoals ieder ander op zoek zijn naar de betekenisvolle dingen van het leven. Betekenis geven door een wens te vervullen, iemand te ontmoeten, je verhaal van nu en vroeger te delen, dat is waar de Nationale Ouderendag over gaat. Is het nodig? Ja. Kijk morgen maar goed om je heen: Oud en wens genoeg!!!